RFID-tekniken tar revansch

DHL satsar på Mina Paket
25 augusti, 2018
Ett paket lastat med cannabis..
1 september, 2018
DHL satsar på Mina Paket
25 augusti, 2018
Ett paket lastat med cannabis..
1 september, 2018

RFID-tekniken spåddes i början av 2000-talet revolutionera lager- och distributionshanteringen i detaljhandeln, men tekniken var inte riktigt mogen. Nu ser dock tekniken ut att revanschera sig då sportkedjan XXL sedan i våras använder tekniken på framförallt små paket.
Kim Andre Nilsen, logistikchef på XXL, säger till ehandel.se att det kostar mycket att åtgärda en fellevererad beställning och inte hålla leveranstider. Med RFID-tekniken minimeras dessa risker.

I korthet så handlar RFID om att istället för att ha en streckkod, på exempelvis ett paket, så kan man ha en liten RFID-etikett som man kan kommunicera med genom radiovågor, på längre avstånd.Fördelen med RFID är också att det mycket snabbt går att skanna en hel hög med paket.

– Vi kör bara en pall med paket med RFID-etiketter under RFID-skannern här på lagret innan vi skickar den till butiken. RFID-skannern skannar alla paket på pallen på en och samma gång, och paketen registreras, valideras och statusuppdateras automatiskt. På så sätt ser vi direkt om det finns paket på pallen som inte hör hemma där, säger Kim Andre Nilsen.

Sveriges Paketombud följer denna utveckling med spänning och hoppas på att tekniken utvecklas och kommer alla paketombud tillgodo. Med en utvecklad och smidig RFID-teknik skulle t ex burar och pallar med paketleveranser kunna scannas in direkt, istället för som idag ett och ett paket, vilket skulle leda till stora tidsvinster och förbättrad arbetsmiljö för dig som paketombud.

Läs mer här: