Beredda att betala för hållbara leveranser

Och e-handeln fortsätter att växa….
21 maj, 2019
Höga fraktkostnader ett hinder
24 maj, 2019
Och e-handeln fortsätter att växa….
21 maj, 2019
Höga fraktkostnader ett hinder
24 maj, 2019

PostNords nya E- barometer med temat hållbarhet innehåller en hel del nyttig information för e-handlare och leverantörer. Konsumenterna ser ut att vara beredda att göra aktiva val för en mer hållbar leverans. Så många som 3 av 4 konsumenter säger att de skulle vara beredda att betala 5 kronor mer om de visste att leveransen var mer miljövänlig. Här har företagen inte följt med i konsumenternas beteende – endast 36 procent av företagen tror att konsumenterna skulle kunna tänka sig att betala mer för mer miljöanpassade leveranser.

– Vi ser att samma mönster går igen när vi frågar konsumenterna om de kan tänka sig att vänta några dagar längre på en hållbar leverans. 80 procent av konsumenterna kan tänka sig det, men endast 42 procent av företagen tror att deras kunder vill vänta längre. Men en mer hållbar leverans behöver egentligen inte ta längre tid eller kosta mer. Såväl detaljister som logistikföretag och emballageproducenter behöver kraftsamla och samordna sig i högre utsträckning för att bli mer hållbara, säger Sofia Leffler Moberg, global hållbarhetschef på PostNord.

Att erbjuda hållbara alternativ inom e-handeln ger goda konkurrensfördelar. I E-barometern framgår det att konsumenterna tycker att det är särskilt viktigt med hållbarhet inom livsmedel, barnartiklar, modevaror samt skönhets- och hälsoprodukter.

– Här finns med andra ord utrymme att ta en position, då hållbarhet har hamnat i bakvattnet när hela e-handeln koncentrerat sig på tillväxt. E-handeln skiljer sig från annan handel främst på tre sätt; hur leveransen sker, hur produkterna är emballerade och hur digitala verktyg som AI och blockkedjor används för att skapa mer effektiva transportlösningar och mer transparenta leverantörskedjor, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på PostNord.

Rapporten visar också att konsumenter i högre utsträckning väljer att e-handla från inhemska webbutiker.
Kina som e-handelsland minskar i popularitet hos svenska konsumenter, vilket kan bero på skärpta momsregler och hanteringsavgift, men också på att prisbild blivit mindre intressant och hållbarhet viktigare.